Hur kan vara AI vara ett verktyg som ingår i framtidens jordbruk? Hur kan det bidra till ett jordbruk som blir mer hållbart? På nästa Växande möte blir det en blandning av forskning och exempel på hur AI kan användas i lantbruket.

Dels blir det en rundtur på Högalid i Smedstorp där Mikael Palm kommer att dela med sig om den banbrytande teknikanvändning som underlättar och optimerar arbetet på gården och i lantbruket. Studenterna Carl Cedergren & Hugo Olofsson kommer att dela med sig av resultatet i sin studie Variabel giva där det visat sig att användningen av AI ofta är lågt trots att det kan bidra till bättre lönsamhet och mindre klimatpåverkan. Vi får även ta del av forskning och andra praktiska exempel på hur AI skulle kunna användas.

När? 9/11 kl. 16:00-19.00

Var?

Vi börjar med ett gårdsbesök på Högalid i Smedstorp.

Adress: Högalid, 273 98 Smedstorp

Körinstruktion: Passera kalvstallar och gårdsplan med gamla boningshuset, kör vidare till kostallet, parkering på vändplan.

Efteråt fortsätter det Växande möten på Ingelsta Kalkon där det bjuds på smörgårdstårta. Vänligen ange eventuella allergier och matpreferenser i anmälan.

Här kan du läsa mer om programmet och anmäla dig: Anmälan till Växande Möten

Gårdbesök: Högalid i Smedstorp med Mikael Palm

Med en anläggning fylld av banbrytande teknikanvändning som underlättar och optimerar arbetet strävar Mikael Palm efter att vara en intressant arbetsgivare. De har idag en KRAV-certifierad mjölkproduktion med 300 mjölkkor, 400 ha åkermark, åtta anställda och ligger i framkant när det gäller framtida lantbruk.

Oleksiy Guzhva från SLU Alnarp: Digitala lantbruk

Vilka möjligheter finns med den digitala utvecklingen och sensorteknik? Vad kan man få ut kontra vad det kostar att driva exempelvis utifrån perspektiv som energieffektivitet, cirkularitet och smart utnyttjande av resurser? Oleksiy Guzhva, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp inom innovation och tekniska utvecklingar för lantbruket, delar med sig av analyser inom hållbart lantbruk.

Peter Kaarle från Hushållningssällskapet Skåne: Ökad användning av befintlig maskinteknik

Peter Kaarle är Koncept och affärsutvecklare på Hushållningsällskapet inom AI och Digitalisering och kommer att dela med sig av praktiska exempel kring hur de digitala verktygen i den befintliga maskinparken kan användas bättre och mer effektivt.

Växande Möten arrangeras av Innovationscenter för landsbygden tillsammans med LRF Skåne, SLU Partnerskap Alnarp och Region Skåne