För dig som är företagare

Har du en affärsidé som du vill förverkliga?

Då hjälper vi dig gärna med rådgivning oavsett om det gäller nya idéer och innovationer, affärsutveckling eller tillväxtfrågor.

Känner du ensam i ditt företagande?

Studier visar att en av de svåraste utmaningarna för många landsbygdsföretagare är att vi känner oss ensamma i våra verksamheter. Därför erbjuder vi olika möjligheter till att få träffa andra företagare via utbildningsdagar eller event som vi anordnar. Men vi kan också hjälpa dig att komma i kontakt med andra företagare och organisationer!

Behöver du råd och stöd kring finansiering?

Att söka finansiering är inte alltid så enkelt. Vad finns det för vägar att gå? Vart kan du vända dig och hur kan du göra detta? Vi har både erfarenhet, kontakter och kunskaper kring olika vägar att söka finansiering och hjälper dig gärna att hitta den som passar dig.

Kom ihåg att du inte behöver komma till oss för att få rådgivning – vi finns ju här på landsbygden och kommer gärna till dig och hälsar på!

Entreprenörer som fått stöd av Innovationscentret

”Jag fick hjälp med att ta fram en prototyp”

Alaa Heinsvig tröttnade på att behöva köpa dyra Soda Streamflaskor, och uppfann en liten adapter för att kunna återanvända vanliga PET- flaskor istället.
– Det finns alldeles för mycket plast i världen som det är, säger Alaa. Det är både bättre och billigare att återanvända. Innovationscenter hjälpte mig hitta rätt personer för att ta fram en ordentlig prototyp, att bilda företaget och att få det på fötter. De har betytt väldigt mycket.

Alaa Heinsvig

Kasagul och Soda Easy

”Jag byggde upp återförsäljarnät”

Yvonne Belfrage är konditorn som öppnade ett litet marmeladkokeri och fick hjälp med att bygga upp ett återförsäljarnät över landet. Hon beskriver sig själv som en innovativ konstnärsmänniska som utmanar sina kunders smaklökar.
– När man startar något eget känner man sig lätt både liten och ensam, säger Yvonne. Innovationscenter hade tålamod med och svar på de hundratals frågorna som vi hade.

Yvonne Belfrage

Concoct Fabrique

”Vi utvärderade företagets affärsgrund”

Joakim Westesson är utvecklingschef på V-teknik Elektronik som tillverkar och bygger kundanpassad elektronik från grunden. Han tillskriver Innovationscenter en stor del i företagets framgång.
– Vi fick hjälp att utvärdera hela vår affärsgrund, säger Joakim. Och de ordnade mycket inför expansionen. Joakim beskriver samarbetet som en nätverksskapande ögonöppnare.

Joakim Westesson

V-Teknik Eletronik

Olika saker som vi gör

Rådgivning

Vi stöttar, ger råd och hjälper landsbygdsföretagare där du befinner dig. Har du en affärsidé som är ny eller som du vill vidareutveckla? Säker du efter samarbetspartners? Vill du ha stöttning i ditt företagande? Hör av dig!

Dialogmöten och nätverk

Vi bjuder in parter som inte har naturliga gränsytor och initierar samarbeten där innovativa arbetssätt, produkter och tjänster kan testas i sin naturliga miljö. Vi bidrar också till att skapa nätverk.

Tillgängliggör kunskap

Genom att arrangera seminarier, workshops, utbildningsdagar och nätverksträffar av olika slag så tillgängliggör vi kunskaper som finns för och hos olika landsbygdsföretagare. Det finns ett stort kunskapskapital här!

Skuggstyrelseprogram

I skuggstyrelseprogrammet som vi driver tillsammans med NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne så får företag egna skuggstyrelser som bidrar med stöd, råd och erfarenheter inom olika kompetenser och ämnesområden.

Nya arenor

För innovativa idéer som inte har en naturlig arena eller ägare kan vi agera initiativtagare och uppstartsmotor. Alltifrån Food Jam som sammanför olika aktörer på ett innovativt sätt till att delta i ansökningar för nya forskningsprojekt.

Är du företagare? Tveka inte att höra av dig till oss om du vill veta mer eller ha vår hjälp!

Vill du komma i kontakt med landsbygdsföretagare för samarbeten eller att testa innovationer som kan stärka landsbygden? Tveka inte att höra av dig till oss!

Vilka kontaktytor har vi?

Här nedan ser du några av de aktörer som du kan komma i kontakt med genom oss. Det kan vara på två håll – dels förmedlar vi kontakter till dem, men det kan också vara så dessa aktörer vill komma i kontakt med innovatörer som du.

Kommunernas näringslivsutvecklare: Naturlig gränsyta för generell näringslivsutveckling och företagarfrågor.

Nyföretagarcentrum: Din lokala samarbetspartner för helt nya affärsidéer som leder till nystartade företag.

Innovationssystemet i Skåne: I innovationssystemet i Skåne finns många etablerade aktörer som vi har kontakt med. Dessa aktörer kan erbjuda fortsatt stöd, kunskap, fördjupning, resurser och nätverk för landsbygdsföretagare. Exempelvis Almi, Livsmedelsakademin, IUC, Tillväxt Syd, Krinnova, Hållbart Byggande Syd m.fl.

Akademin: Inom akademin finns intressant kunskap, olika forskningsresultat och intressanta nätverk. Vi har kontakter och kan koppla dig som företagare med rätt personer och vi kan också hjälpa akademin att komma i kontakt med företagare och miljöer ute på landsbygden.

Regionala och nationella aktörer: Region Skåne, Näringsdepartementet, Jordbruksverket och Tillväxtverket är exempel på viktiga regionala och nationella kontaktytor för att långsiktigt lyfta landsbygdsfrågor. Vi lotsar dig!

Vi hjälper dig att skapa testbäddar för din innovation

Hos oss har du möjlighet att skapa testmiljöer. Det gäller både för lokala företag med innovativa idéer såväl som externa innovatörer. Testmiljöer och testbäddar vi kan vara med och initiera kan finnas inom:

  • företag i kommunerna
  • grupperingar av företag i kommunerna
  • och kanske också kommunernas olika förvaltningar

Kontaktytor som kan vara intressant för dig kan vara högskolor och universitet som SLU Alnarp, myndigheter som Jordbruksverket, intresseorganisationer som LRF, andra kommuner och regioner eller företag på andra orter.

Vi förmedlar också kontakter ifrån inkubatorer runt om i Skåne då det kan finnas entreprenörer där som behöver testbäddar i lantlig eller småskalig miljö på landsbygden.

OM INNOVATIONSCENTER

Simrishamns kommun, Sjöbo kommun, Tomelilla kommun och Ystad kommun driver Innovationscenter för landsbygden i samverkan. Genom att stödja innovativa företagare vill vi bidra till att öka tillväxten på landsbygden. Vi stödjer landsbygdens egen växkraft.

SENASTE NYHETER

Nästa steg för kartan över livsmedelsinnovation

I vintras presenterade vi slutresultatet av den nationella kartläggning som vi varit med och arbetat med tillsammans med i projektet Gröna Kluster på uppdrag av Landsbygdsnätverket tillsammans med Agro Örebro. Nu är det dags att dela med oss av nästa steg för kartan...

Yvonne Boe: Det är så värt att vara med i det här nätverket!

Vi brukar intervjua några av de företagare som varit med i Skuggstyrelseprogrammet (i år kan du exempelvis läsa om Havsnära fiskrökeri) men i år ska vi också få träffa en av våra fantastiska skuggstyrelseledamöter! Närmare bestämt Yvonne Boe, som har en bakgrund som...

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

Håll dig uppdaterad om vad som händer på Innovationscenter för
landsbygden genom att gilla oss på Facebook!

© 2020 All innehåll upphovsrättsskyddat | Logga in