Temat på det nionde Växande Mötet är baljväxter som framtidsgröda!

Marknaden för växtbaserade proteinprodukter har vuxit med 16 procent per år de senaste tre åren men merparten av dem importeras. Varför hamnar så liten andel svenska baljväxter på tallriken? Och hur kan Skåne bli den ledande växtregionen för svenskt växtprotein?

Det och mer kommer vi att få lära oss här!

Växande möten är för dig som är verksam inom lantbruk eller gröna näringar och vill bli än mer redo för vad framtiden kräver.

När? 7/3 kl. 16:00-19.00

Var? Orkla i Malmö, Isbergs gata 9B, 211 19 Malmö

Vänligen ange eventuella allergier och matpreferenser i anmälan som görs här: Växande Möte – Baljväxter som framtidsgröda

Baljväxter som framtidsgröda – Våra inspiratörer

Företagsbesök: Orkla

Vi kommer att göra ett studiebesök på Orkla och få ta del av deras utvecklingsresa och tillverkning, anläggningen i Eslöv är exempelvis Nordens största anläggning för växtbaserade produkter.

– Orkla Foods Sverige vill underlätta för jordbruket att kunna satsa på proteingrödor. Vilket i sin tur möjliggör utveckling av konsumentprodukter baserade på skånska/svenska ärtor och bönor, säger Richard Clerselius, utvecklingschef på Orkla Foods Sverige.

Baljväxter som framtida livsmedel

Vilka möjligheter och vilken utvecklingspotential finns det för baljväxterna som livsmedel? Det kommer utvecklingscheferna Richard Clerseius och Carolina Tengblad dela med sig av.

Odlingsbetingelser för baljväxter

Varför hamnar så liten andel svenska baljväxter på tallriken? 80 procent av de baljväxter som odlas i Sverige i dag går till foder. Hur ser odlingsbetingelserna ut för baljväxter generellt? Hur får vi en god balans i användning till humanföda och djurföda? Vilka kvaliteter behövs? Georg Carlsson från SLU Alnarp är professor i hållbara odlingssystem och delar forskning och rön kring baljväxter som livsmedel

Växande Möten arrangeras av Innovationscenter för landsbygden tillsammans med LRF Skåne, SLU Partnerskap Alnarp och Region Skåne

Vill du komma? Anmäl dig här: Växande Möte – Baljväxter som framtidsgröda