Alla företag, verksamheter och uppfinningar kommer ursprungligen från ett och samma ställe: en idé. Känns det som om du har en bra affärsidé på gång? Kul! Det är inte alltid så enkelt att komma på nya idéer. Så när man väl gör det kan det vara värt att undersöka om du själv eller någon annan kan förverkliga den. Detta eftersom det tyvärr sällan idén i sig som är värd några pengar, i stället gäller det att förverkliga den för att den ska få verkligt värde. Så, hur gör man det då? Här kommer några tips för dig som har en bra affärsidé!

Läs mer: Innovativt porträtt med Mr Gourmet, Mats Rodenstam

Tips för dig som vill har en affärsidé

Helena Kurki från Innovationscenter för landsbygden delar med sig av sina bästa tips till dig som förverkliga din affärsidé:

Hej Helena, hur känner man igen en bra affärsidé när man ser den?
Helena Kurki från Innovationscenter på landsbygden

− Hej! Det viktigaste, tycker jag, är faktiskt inte själva idén utan det är personen som har kommit på den och vad du har för vision och drivkraft. Affärsidén kommer i sig aldrig flyga av sig själv. Den behöver stöd, hjälp och omvårdnad och där kommer du att vara den viktigaste nyckeln till om idén blir bra eller inte.

Vad gör man om man har en?

− Det är alltid bra att börja tänka på omvärlden och kunderna. Om den här idén löser ett problem som du själv har, finns det andra som har samma problem som du som du skulle kunna sälja till? Finns det en efterfrågan eller kan du skapa den? Vem ska köpa detta och hur ser marknaden ut?

− Sedan är det bra att fundera på om du har kompetensen som du behöver själv eller om det finns personer i din närhet som du kan få hjälp och råd ifrån eller som rent utav vill vara med på resan. Dessutom är du alltid välkommen att kontakta oss om du vill få fler frågor eller kontakter som kanske kan hjälpa dig på vägen.

Vilka är dina tre tips till den som vill förverkliga sin affärsidé?

1. Våga prata högt om din idé. Du behöver inte berätta om din idé för alla på byn men våga dela med dig av den till personer som du hoppas kan hjälpa dig på vägen.

2. Våga testa, du behöver inte skriva jättestora planer först utan skapa en prototyp och testa den så snart som möjligt. Då undviker du risken att idén fastnar på idéstadiet för alltid.

3. Tro på dig själv, din entusiasm för din idé kommer att ta dig långt.

Hjälpte den här texten dig? Vill du ha rådgivning om hur du ska kunna förverkliga affärsidén som du har? Hör av dig till oss på Innovationscenter för landsbygden!