Ja, säga vad man vill 2020 men ett år att minnas är det verkligen. Det har varit utmanande, tufft och svårt för många företagare, inte minst här på landsbygden. Samtidigt har vi också sett ett stort mod, nya innovationer födas och en kämparanda som både inspirerar och berör. Kreativiteten som kriser kan ge ska helt klart inte underskattas även om krisen i sig är allt annat än rolig att uppleva.

— Vi ser till vardags att många landsbygdsföretagare är vana vid att behöva lösa problem och hitta innovativa sätt att jobba på vilket den här pandemin har visat extra mycket. Alla företagare har behövt ställa om och tänka nytt! Säger Helena Kurki från Innovationscenter för landsbygden.

2020: Ett år att minnas

Här på Innovationscenter har året präglats av framsteg, omställning och att hjälpa så många landsbygdsinnovatörer som vi bara kan med råd, stöd och genom de olika projekt och program som vi gör. Skuggstyrelseprogrammet är ett av dem! Vi har sett att rådgivningen har ökat och att fler har behövt att spåna idéer och tänka nytt när världen inte är som vanligt. Innovationsdagen som vi gjorde med Entreprenör Skåne var en annan och likaså i juryarbetet med InnoCarnival. Vi var också med och utformade en guide om vad restauranger behöver tänka på för att leverera till lokala livsmedelsbutiker.

I vanliga fall brukar vi arrangera en hel del event för möjligheten att ses och nätverka och det har vi gjort även i år. Men, det har sett lite annorlunda ut. Exempelvis så blev b skuggstyrelsegruppens uppstartsträff ett Corona-anpassat trädgårdsmingel. Innovationsdagen för Entreprenör Skåne ägde rum i växthuset på Angelikas gård och den internationella heldagskonferensen om industrihampa som vi arrangerade tillsammans med Svensk Hampaindustri och Sustainable Business Hub ställdes om och blev helt digital.

Trädgårdsmingel på Tryde1303 blev en väldigt bra lösning på hur skuggstyrelseledamöterna och de deltagande företagen kunde träffas!

Vi har lyft upp landsbygdsföretagande och innovationskraft på politisk nivå eftersom det behövs en ökad medvetenhet om hur det kan främjas ännu mer. I februari arrangerade vi ett seminarium i Stockholms Riksdag men vi har också fått möjligheten att göra en presentation för landsbygdsberedningen i Helsingborg och varit med i referensgruppen för Vinnova-projektet Innovationsekosystem i östra Skåne.

Årets största bakom-kulisserna-projekt var uppfräschningen av vår hemsida. Och fint blev det! Tycker vi, inte helt opartiskt. Det viktigaste här inne är dock inte utseendet. Under året har vi fortsatt att arbeta med vidare att sprida kunskaper, fakta och goda exempel om landsbygdsinnovation. Allt från innovationsfaktorer, agtech och artikelserien om krisinnovationer. Men roligast, och mest uppskattat av er läsare, är såklart våra innovatörsporträtt.

— Det här året har visat hur mycket längre vi kommer i innovationsprocesserna när vi samarbetar och tänker annorlunda. Alla behövs för att skapa ett innovativt klimat och det kommer att bli spännande att se vilka nya idéer som har fått se dagens ljus när pandemin är över, säger Helena Kurki.

Stort tack till dig som vi läser detta och men också alla er som vi har samarbetat med under det gångna året! Ni gjorde det oförglömligt och vi hoppas att vi ses igen nästa år.