Under ett jazz jam samlas musiker och spelar tillsammans. På Food Jam, som arrangeras av Innovationscenter för landsbygden, Krinova, LRF och Livsmedelsakademin samlas kockar, gastronomer, matproducenter tillsammans med sakkunniga med elever från Ystads Gymnasium för att laga mat tillsammans. Den 22 oktober skedde den andra upplagan av Food Jam och råvarukorgens tema var denna gång överflöd. Nytt för denna gång var också momentet med dryckesjam där elever, dryckesproducenter och dryckeskunniga personer provsmakade och kombinerade de olika dryckerna som fanns med maten som lagades.

Food Jam med överflöd som tema

Här kommer en bildkavalkad från eftermiddagens jammande!

Foton: Clara Löfvenhamn

Helena Kurki från Innovationscenter för landsbygden hälsade alla välkomna.

Elin Carleke från Krinova presenterade råvarukorgen som innehöll råvaror som präglas av överflöd denna säsong. Exempelvis:

  • Lupinfrö
  • Vildsvin
  • Vildgås
  • Rönnbär
  • Säl
  • Skrubba
  • Kantareller
  • Lupintempeh
  • Grönsaker/rotfrukter

Deltagarna delades upp i olika matlag som fick välja fritt bland råvarorna. På bild ser vi bland annat Max Grym från Villa Strandvägen, Louise Wallin och Joakim Hansson från Grändens mat.

— Det är coolt att få prova helt nya ingredienser som vi aldrig har gjort förut. Jättespännande! Säger Karl-Johan Scheiderbauer.

Trots att stämningen snabbt blir målinriktad så är det ingen tävling om vilket matlag som kan laga mest eller bäst.

— Det är är fantastisk för när man jammar så har man ingen aning om vad man gör kommer att bli. Det är så roligt att bara få testa sig fram och se vad som händer. Vad man kommer att använda och hur man kommer att göra det, säger Helena Rimfors från LRF.

Eventet fungerar också som en mötesplats. Niklas Jönsson från Hedmans krog och Karl-Johan Scheiderbauer från Ystads Gymnasium körde ett matlag:

— Jättetrevligt att få träffa folk som man inte ser annars! Dessutom är det roligt att få se vad andra lagar, säger Niklas Jönsson.

Parallellt med matlagningen så samlades dryckesteamet för att provsmaka de olika dryckerna. Här smakas olika smaksättningar av kefir, som är en fermenterad mjölkdryck, av.

Dryckerna som ingick i jammet var:

  • Komboucha från Green Queen i smaker som havtorn, enbär och aronia/citrongräs.
  • Caliente med smaker som tranbär, enbär och äpple eller blåbär, citrongräs och äpple.
  • Resqued, juice från överblivna frukter, bland annat i smakerna rödbeta/apelsin och äpple/kanel.
  • Vattenkefir i olika smaker
  • Gnista, alkoholfri sprit.

— Det är en spännande idé att få fram någonting genom att samarbeta och att vi alla har samlats för smaken i centrum, säger Ika Djuric från Green Queen.

Efter provsmakningen gav sig de sig sedan ut i köket för att para ihop de olika dryckerna med maten som lagades. I teamet ingick Ika Djuric från Green Queen, Jesper Lindstedt från Kulturkvarteret, elever från serveringsprogrammet och deras lärare Tomas Dahl.

— Vi ser ett jättestort sug efter alkoholfria alternativ så detta var en bra inspiration. Det är roligt att testa olika saker, säger Jesper Lindskog.

Nära tio olika smakportioner lagades. Här är några av dem!

Morotspuré, trattkantareller, vitkål, jordnätskockshcips och innanlår från vildsvin.

Dryck: Tranbärskomboucha

Skivad rödbeta, puré med brynt smör, tartar med säl, varmrökt skrubba, lite apelsin kräm och friterade trattkantareller. Buljongen är gjord på Rescued med rödbeta och apelsin.

Dryck: Enbärskomboucha

Tagetesrökt och sotad säl och buljong med palsternacka, kantarell, ingefära, gulbeta, gul chilli och ingefära. Toppad med konfiterad äggula, koriander och sesamfrön.

Dryck: Caliente

Men också äppelchips med säl, kanderade lupinfrön och rönnbär.

Dryck: Vattenkefir

Tack snälla till alla er som var med och gjorde denna dag!

  • Örum 119
  • Continental
  • Hedmans krog
  • Grändens mat
  • Villa Strandvägen
  • Green Queen
  • Kulturkvarteret
  • Ystads Gymnasium

Läs mer: Lokaltidningen besökte även eventet! Här kan du läsa deras artikel om Food Jam och här kan du läsa texten som Ystads Gymnasium har skrivit.