I höstas började ett nytt Skuggstyrelseprogram som vi driver tillsammans med Nyföretagarcentrum Sydöstra Skåne och visst vore det trevligt att få träffa en av årets deltagare? Därför ringde vi upp Thomas Ulvesten Skógarnes som tillsammans med sin fru Camilla Skógarnes driver Hallamölla gård!

Hej Thomas! Vill ni berätta om vad ni gör?

− Hej, vi har Hallamölla gård! Hallamölla är en geografisk plats på Österlen vid det lokalt kända vattenfallet. När vi köpte gården 2015 var det en matlagnings-, hotell- och turridningsverksamhet och det är vad vi driver idag. Här har vi 20 islandshästar och året runt verksamhet med turridning för privatpersoner och konferenser men också lektioner, läger och ridskola. Så lite drygt halva verksamheten är hästverksamheten, den andra delen och anledningen till att vi är med skuggstyrelseprogrammet är restaurangen och vårt B&B.  

Kul! Vad skulle du säga gör er verksamhet speciell?

− Det är flera saker! Dels befinner vi oss i Verkaåns naturreservat vilket är gudomligt vackert. Dels har vi en idé kring hästhållningen som fokuserar på varje individ och inte bara ta en grupp och köra ut dem i skogen på löpande band. Vi är 6–8 personer varje tur och vi är ute i 1,5 timme på en slinga i skogen som är drygt en mil lång med dessa starka hästar. En till två gånger om året arrangerar vi också en veckas ridresa på Island och att vara ett med häst i en magisk geografi – det gör saker med en.  

− Restaurangen är speciell eftersom vi ett koncept för förbokade gäster som äter och eller övernattar. Då är det exklusiv fine dining med få gäster, max tolv per kväll, vi är närvarande och det finns ett berättande kring maten och vinet.

Berätta om ert deltagande i skuggstyrelseprogrammet!

− Eftersom vår verksamhet till stor del är säsongsbetonad finns det en utmaning i att få en ekonomi som är hållbar över tolv månader. Men det också svårt att bygga att bygga långsiktigt för en anställd när det är säsongsarbete. Då är det viktigt för oss att våga, orka, kunna och tänka med extern hjälp för att stärka verksamheten. När utmaningar kommer man jobba mer och smartare men man har inte alla lösningar själv.

− Vi har två skuggstyrelseledamöter i form av Jim och Håkan och de har utan tvekan skapat mervärde för oss i form av initiativtagande, att bygga en framtidstro, och de agerar både idésprutor och kravställare. De har också kommit med input utifrån riktningar som vi själva inte tänkt på. Vi har en hög målsättning och tydlig bild av vår produkt men som företagare kan vi ibland vara naiva och oerfarna. Det är jättestor skillnad att göra detta i teorin och själv i praktiken. De ställer krav i all välmening vilket var precis det vi behövde.

Hur har det gått hitintills?

− När vi ser på siffrorna som bokningsbeläggning etcetera så är de faktiskt mer positiva nu eftersom vi har använt oss av deras tips. Vi har också blivit stärkta i att ta emot fler gäster och visa att vi finns.

Att driva företag kräver att man är innovativ. Är det något nytt som händer hos er framöver?

− Absolut! Tidigare har vi bara haft fine dining på helger innan men från maj kommer vi börja ha vardagsmat på Hallamölla på onsdagar och torsdagar. En varmrätt, ett glas vin, 245 kronor, vällagad vardagslyx! Det kommer att finnas både kött, fisk och vegetariskt och ska bli jätteroligt att lansera.