I dagens sommarintervju träffar vi Malin Andersson från Häst & Lantliv AB, som är nyinflyttad till Skåne och Tomelilla kommun sedan åtta månader tillbaka.

Hej och välkommen till Skåne! Vad gör du i ditt företag?

− Tack! Jag gör många olika saker som företagare inom hästnäringen. Dels arbetar jag som projektledare och konsult inom olika innovations- och utvecklingsprojekt för olika organisationer och start ups. Exempelvis hjälper jag LRF att synliggöra Kvalitetsmärkt Hästverksamhet, en certifiering, likt ”svanenmärkning” som hästföretagaren ska vilja ha framöver. Sedan har jag i ett tidigare uppdrag varit dressyrkoordinator under Globals Champions Tour, Stadion i Stockholm,  som var ett häftigt uppdrag! Sedan hjälper jag olika hästföretag med deras sociala medier och driver också Gilla Häst-podden för Gilla Häst projektet som ligger under Hästnäringens Nationella Stiftelse plattform.

Hur föddes ditt hästintresse?

− Min pappa jätteallergisk och mamma är livrädd så från början var det nog en frizon att få komma till stallet, där fick jag ett sammanhang och det visade sig att jag var rätt bra på hästar och ridning, tillskillnad från andra sporter jag utövat tidigare. Sedan började jag jobba som groom till ryttaren Pether Markne, OS ryttare, under gymnasietiden hade jag lite av och på-förhållande med hästarna tills jag bestämde jag mig för att jag ville jobba och leva med hästintresset, min livsstil! ”  Varför skulle inte jag kunna leva på min hobby, som fotbollsspelarna gör” säger Malin, och fnissar till.

Vad skulle du ge för råd till andra som vill göra företag av sin hobby?

− Gör det! Visst, det är tufft att starta företag men min unika selling point är mitt nätverk som gör att jag får mina olika jobbuppdrag. Det gäller att inte vara rädd för att be om hjälp och, en tanke som jag har tagit med mig från en av poddens gäster är att vi alla borde vara mer som en häst. Kliver du in i en hage full av föl så är de är nyfikna, öppna och icke-dömande och det perspektivet har jag med mig även i mitt företagande. Det underlättar jättemycket! Projektledning och få saker att komma framåt är min styrka och det är kunskaper som jag tar med mig in i alla uppdrag oavsett om de är i hästnäringen eller inom andra branscher.

Vad ser du fram emot i sommar?

− Att det ska öppnas upp och börja hända lite mer! Men mest att få njuta av min häst, de vackra miljöerna här och bo in mig ännu mer.