Helene Granqvist beskriver sig själv som visionär och fann ett sammanhang här på Österlen när hon gjorde en kartläggning av filmens möjligheter i sydöstra Skåne. Hennes produktioner har bland annat nominerats till svenska guldbaggen och så sent som våren 2019 landade hon på tjugonde plats av femtio Variety´s International Women’s Impact Report. Idag bor hon i Öved men reser världen runt hela världen för att bidra till en mer jämställd filmindustri.

Läs mer: Elsekjells mejeri

Hej Helene, kan du berätta om vad du gör?

— Hej! Jag har tre P:n i mitt liv. Jag producerar filmer och driver Nordic Factory Film, är internationell pitch-coach och så är jag president för den svenska och internationella organisationen Women in Film and Television. I och med detta så reser jag mycket och över hela världen. Ena dagen är producenthatten på och den andra sitter jag i ett panelsamtal på Nya Zeeland och pratar om jämställdhet och film.

Vad gör Österlen så speciellt för filmbranschen?

— Att vi bor på en så perfekt plats! Den är naturskön, har bra infrastruktur med närheten till flygplatser, alla känner till Öresundsbron och så finns det bra möjligheter till att jobba ostört. Alla filminspelningar vill vara ostörda. Sedan har det gjorts så mycket filmhistoria här. Hasse och Tages filmer som spelades in utanför Tomelilla, Ingmar Bergmans verk, hela Wallanderprouktionen som gjorts i Ystad. Önda sedan de första filmerna spelades in i och utanför Kristianstad har här rått en väldig aktivitet. 

Varför har du valt att bo och jobba härifrån när du inte är ute och reser?

— Jag har gjort ett medvetet val att bo på landsbygden eftersom jag älskar att bo här. Det ger en livskvalitet som inte går att värdera i pengar. Att ha ett bra liv är viktigt och de förutsättningarna hittar jag när jag bosatte mig på landet. Även om jag sitter hemma i Öved kan jag jobba över hela världen och all planering sker här hemifrån. Igår kväll hade jag styrelsemöte med USA. I morse svarade jag på mejl från Nya Zeeland och hade ett samtal med Georgien efter det. 

Vad har du för tips till andra företagare som vill jobba som digitala nomader från landsbygden?

— Nätverka! Det tillför så mycket värde att bygga relationer så gör det i alla olika sammanhang oavsett om det är i jobbet eller privat. Med hjälp av internet och sociala medier kan du leva ett internationellt liv även om du bor på landet så använd teknologin till att skapa och hålla dina kontakter vid liv.