Tillsammans med Entreprenör Skåne, ett program som ägs av Region Skåne och drivs av Forza of Sweden, bidrog vi på Innovationscenter med att göra en innovationsdag för de skånska entreprenörerna som kom från hela Skåne. Platsen för eftermiddagen var växthuset på Angelikas Gård som är en av deltagarna i årets upplaga av Entreprenör Skåne.

Innovationsdag för skånska entreprenörer

Efter en inledande diskussion om vad innovation egentligen handlar om och hur det kan se ut på olika sätt fick deltagarna göra olika workshopövningar med syftet att sätta igång de kreativa processerna. Flera olika branscher representerades bland deltagarna. Exempelvis Lina & Evas lanthandel som drivs av Eva Andersson och Lina Hultgren, ligger mellan Hörby och Tollarp och som firar tio år i år:

— Bara det att sitta i den här miljön bland tomater och hundar och prata om hur vi skulle kunna jobba tillsammans med andra var otroligt inspirerande. Det ger mycket att kunna prata på ett fritt sätt om hur man kan samverka olika entreprenörer emellan, säger Eva Andersson. 

Helena Kurki berättade under workshopens gång hur lätt det är att innovations- och utvecklingsarbetet och utvecklingsarbetet halkar eftersom man fastnar i allt det vardagliga. Ett tips för att undvika det är att ha tid i kalendern avsatt för innovationsmöten och att dessa ska ha tydlig agenda målsättning.

— Innovation är alltid viktigt att prioritera eftersom det både blir en effektivisering och en konkurrensfördel, säger Helena Kurki. 

Innovationsdagen hölls i växthuset på Angelikas Gård och deltagarna fick göra olika innovationsövningar.

Möten entreprenörer emellan skapar innovation

Helena Kurki betonade också vikten av att ha med andra i innovationsprocessen och inte bara dra i den själv eftersom ”man kan bolla mycket med sig själv men det är inte alltid spegelbilden räcker till”. Helena Kurki ser också en stark trend, som kommer att växa ännu mer framöver, är att dela sin agenda med andra oavsett om det är kunder, leverantörer eller kolleger. Och innovation behöver inte alltid betyda att man gör något helt nytt som aldrig har funnits förut. Ett sätt kan vara att se över sina system och processer: finns det något led som ni kan kapa, lägga till eller göra annorlunda? Det kan också Innebära att ni ser över något som skaver eller ofta ger er huvudvärk i ert arbete.

Blerim Salihi från Forza of Sweden sammanfattar dagen:

— Det var fantastiska grejer som kom fram och skapades under den här dagen. Hemligheten i Entreprenör Skåne ligger inte i en massa modeller och rapporter utan den uppstår i mötena mellan entreprenörerna. Framförallt när de känner en ömsesidig trygghet och vilja att bidra till varandra, säger Blerim Salihi och fortsätter:

— Gamla lösningar löser inga nya problem utan det som behövs är att nya kloka huvuden slås ihop, pratar om nya frågeställningar och då också skapar nya lösningar. Och de innovationer som görs här löser samhällsproblem.

Lina & Evas lanthandel är ett exempel på det med de två innovationspris som de har vunnit under de senaste åren. Dels för de grillkvällar som de anordnar på sommaren men också för navet som de och deras verksamhet utgör för landsbygden.

— Vi gör en klassisk grej men på ett modernt sätt och den här innovationsdagen var härlig för den gav oss mycket bekräftelse på att vi tänker och arbetar på ett innovativt sätt. Det är inte bara vilda och galna idéer utan de är nödvändiga för företaget och vår framtid så det ska vi fortsätta med, säger Eva Andersson.