Vi befinner oss några veckor in i kristiderna av både Covid-19 och en ekonomisk berg-och-dalabana och vi lider innerligt med alla som drabbas på olika sätt. Inte minst ser vi detta slå hårt mot småföretagare och vi kommer därför att fortsätta ägna vår arbetstid till att försöka hjälpa så många av er som möjligt. Med råd och stöd men också med att försöka hitta alternativa och innovativa lösningar som kan hjälpa dig att klara dessa kristider. Därför kommer vi att samla på oss och sammanställa olika initiativ och innovationer under hashtagen krisinnovation eftersom kriser tvingar oss att tänka innovativt och att vi vill att så många landsbygdsföretag som möjligt ska klara sig ur det som sker nu.

Läs mer: Vi finns här för dig som landsbygdsföretagare

Krisinnovation – när kriser tvingar oss att tänka innovativt

Så i ett par artiklar framöver kommer vi att tipsa om olika krisinnovationer och vår ambition med detta är att dels bidra till att sprida informationen om dem men också försöka ge dig som företagare idéer eller uppslag på saker du kan göra i eller för din egen verksamhet. Se alltså detta som ett smörgårdsbord där du kan plocka godbitarna du gillar mest fritt och anpassa dem efter dina förutsättningar. Och! Vi vill väldigt gärna ha in ännu fler tips – så om du i ditt företag har gjort något nytt mejla till oss på clara.lofvenhamn@sjobo.se så att vi kan få lyfta det som ett gott exempel. Här kommer några krisinnovationer som vi har uppmärksammat under de senaste veckorna:

Ystadsföretaget Anolytech tillverkar handsprit

Bristen på handsprit är stor vilket motiverade Ystadsföretaget Anolytech att använda sina maskiner, som i vanliga fall används till annat, för att tillverka hypoklorsyra som kan användas i stället för handsprit. Vilken har delats ut kostnadsfritt till Ystadsbor.

– Genom att blanda vatten och salt och tillföra energi bildas hypoklorsyra i maskinen. Det är samma desinfektionsmedel som kroppen själv använder. Det är en helt ofarlig produkt och ett par hundra gånger mer effektiv på att döda bakterier än till exempel klorit-lösningar. Det är dessutom miljövänligt, säger vd Stefan Fischlein till Ystads Allehanda.

Skyddsklädersproduktion

Malmö Stad har beställt skyddskläder från Yalla Trappan berättar Sydsvenskan. Vi har även fått tips om initiativ i Höör som bidrar med att sy skyddskläder till vården.

Olika samarbeten föds

Skrea Matbruk har exempelvis ordnat en kväll som kallas Skrea Ost och vänner där flera olika matproducenter samlas för den som vill handla lokala livsmedel.

Crowdfunding som alternativ vid produktutveckling

Har du en idé som du skulle vilja förverkliga men nu inte har samma möjlighet eller utrymme till det? Då kanske en crowdfundning-kampanj vara ett sätt att göra det på. Här finns några lästips från Verksamt.se om crowdfunding för dig som vill veta mer om det:

Om crowdfunding
Tips för lyckad crowdfunding

Vinnova erbjuder innovationsstöd

Vinnova erbjuder möjligheten att ansöka om ekonomiskt stöd för innovationer som kan bidra med att stötta samhället under eller efter sviterna av coronakrisen. De nya lösningarna ska kunna användas inom sex till tolv månader och du kan läsa mer om detta och göra en ansökan om innovationsstödet hos Vinnova.

Vår insamling av tips på krisinnovation kommer att fortsätta under de kommande veckorna. Så har du ett eget eller sett andra tips på den här typen av initiativ? Hör av dig till oss på clara.lofvenhamn@sjobo.se så att vi kan bidra med att lyfta dem i fler artiklar.