I höstas drog vi tillsammans med Nyföretagarcentrum Sydöstra Skåne igång Skuggstyrelseprogrammet för 2020 och nu är det dags att träffa ett av företagen som är med i programmet. Möt Martina Hjelm och Peter Hjelm som driver den obemannade butiken Automat i Skåne-Tranås!

Hej Martina och Peter! Kan ni inte berätta om er affär?

— Hej! Automat som vi driver i vår lilla by är en obemannad livsmedelsaffär. Man tar sig in i affären med mobilt bank-ID och inne i den blir du galet förvånad över hur många varor som får plats. Mejeri, kylvaror, bröd, bak, husgeråd, frysgrejer och chips och läsk. Så skannar man sina varor och tar ut dem på egen hand.

Hur kom det sig att ni startade detta?

— Vi ville ta oss an en utmaning som vi inte har gjort innan och då var detta så långt ifrån Martina och Peter som vi kunde komma eftersom ingen av oss har gjort detta förut. Dessutom vill vi att landsbygden ska leva och vara lika cool som städerna! Det här är en franschisekedja, vi var först i Skåne och det finns cirka femton i hela Sverige, och för oss passar franchise perfekt eftersom vår huvudsyssla är i andra företag som vi driver och detta skulle bli ett sidoprojekt eftersom vi driver andra bolag vid sidan av.

Hur går det så här långt med er skuggstyrelse?

— Det går superbra! Vi hade precis vårt fjärde möte och det är så spännande.

Vad har ni gjort hitintills?

— Vi startade vår affär i augusti så den första utmaningen när vi startade i september var att hitta våra utmaningar. Vad kan vi tänkas få för problem i framtiden? Det var så spännande att kastas inför att tänka strategiskt med mål, utmaningar och hinder när vi var så nystartade. Vi har kört digitala möten men det har funkat jättebra och redan i första mötet kände vi att vi kunde öppna upp oss och prata om allt

— En av gångerna skulle vi ta fram en resultatrapport för att få hjälp med att analysera den närmare. En annan gång har vi sett över avtal, vi har även tagit fram olika marginaler på olika varor och gått igenom det. Och det var otroligt utbildande eftersom våra ledamöter har den erfarenheten som vi själva saknade då.

Hur har ni lagt upp era möten?

— Vi sätter upp en dagordning för varje möte och i det första mötet pratade förväntningar från vår del och från skuggstyrelseledamöternas del. Sedan bestämmer vi i varje möte en läxa till gången därpå.

Så kul! Vad har det varit för slags läxor?

— En av de sista läxorna var att se över vilka arbetsuppgifter som vi har och fördela vem som gör vad mellan oss. Det kan låta tramsigt när vi båda vet vad som behöver göras men när vi sammanställde det i en mindmap blev det så svart på vitt hur vi ska jobba. Då kunde vi effektivisera ännu mer och det blev tydligt vem som gör vad.

— Vi har också fått göra en årsplanering efter de olika månaderna och det var så bra för nu har vi en helt annan planering och struktur. Vilket är bra eftersom vi båda har andra företag och jobb utöver detta.

Har ni några tips till andra landsbygdsförtagare som är nyfikna på att ha en skuggstyrelse?

— Gör det och lägg ribban där du vill ha den. Var öppen med var du står och vad du vill. Det är bara bra att ta in erfarenheter av andra, det finns alltid någon annan som är mer erfaren. Vi tänkte först ”ska vi ha tid till detta?” men ta den möjligheten för efter mötet så känns det toppen.