Ett av flera spännande projekt som vi har arbetat med under året är denna nationella kartläggningen av testbäddar och demoanläggningar inom livsmedelskedjan. Inte nog med att den är klar och därmed innebär att ett unikt register finns nu över de olika sorters testbäddar som finns: vi har, i projektet Gröna Kluster på uppdrag av Landsbygdsnätverket tillsammans med Agro Örebro, också skapat en interaktiv karta som både livsmedelsföretag och aktörer från innovationsstödssystemen kan använda för att hitta testbäddar för att ta fram eller testa nya livsmedelsprodukter.

− Detta är både nytt och unikt vilket såklart är spännande eftersom vi gillar att innovera. Livsmedelsbranschen är i ständigt behov av utveckling och tack vare denna kartläggning behöver inte regioner uppfinna hjulet på nytt utan den som vill testa en ny produkt eller nytt produktionssätt kan hitta och använda sig av någon av alla de anläggningar som redan finns, säger Helena Kurki från Innovationscenter för landsbygden och fortsätter:

− Det öppnar också upp för aktörer som vill testa att producera något nytt men inte har egna anläggningar till att göra det.  

Livsmedelsinnovation sätts på kartan

I kartläggningen har 69 anläggningar identifierats som erbjuder olika tjänster inom flera verksamhetsområden. De tillhandahåller olika produktionstekniker, olika produktkategorier och kan på så vis bidra till olika sorters innovationsarbete inom livsmedelskedjan. Ett exempel är Vegofood of Simrishamn där växtbaserade produkter kan provproduceras och ett annat är RISE Bioeconomy Arena i Örnsköldsvik som bland annat är en pilotanläggning och labb inom fermentering.

− I arbetet har vi haft stor nytta av Innovationscentersmodellen och främst av vår vana och kompetens av att samordna och skapa kontakter tillsammans med vår förförståelse för hur innovationsstödssystemet fungerar och de olika aktörernas uppdrag, säger Helena Kurki.

Resultatet? Det finner du här:

Projektrapporten kan du läsa i sin helhet här: Nationell kartläggning testbäddar och demoanläggningar