Årets skuggstyrelseprogram som vi arrangerar tillsammans med Nyföretagarcentrum Sydöstra Skåne har nu avslutats och av den anledningen ringde vi upp Manal Zaghmouth från LinkOut AB och en av hennes skuggstyrelseledamöter för att höra hur det har varit att varit med i programmet!

Hej Manal, kan vi börja med att du berättar om ditt företag?

− Hej och självklart! Jag äger bolaget LinkOut AB, namnet kommer från att jag vill hjälpa små och medelstora bolag att länka ut och nå fler digitalt. Jag anlitas för att se över företags marknadsföring, göra marknadsföringsstrategier, hjälpa till att göra annonsering på Google och bygger och utvecklar också hemsidor. Eftersom jag har en bakgrund inom försäljning har jag också haft uppdrag som försäljningskonsult och hjälpt till med att lägga upp strategier för hur man ska få in en särskild kund eller öka sin försäljning. Men grunden är digital marknadsföring och sedan anpassar vi upplägget efter kunden behov. Jag är en Google-tjej från början som gillar att läsa statistik och analysera data, haha.

Hur kom det sig att du ansökte till Skuggstyrelseprogrammet?

− Jag är en person som vill lära och utvecklas hela tiden så inför jag startade mitt företag gick starta eget utbildningar, hade en coach och fick också kontakt med Nyföretagarcentrum Sydöstra Skåne som introducerade mig till skuggstyrelsen. När man går starta eget-utbildningar är det mycket praktisk information eftersom en ska sköta allting själv så detta har varit ett klockrent komplement för mig eftersom jag då fick hands-on hjälp redan från starten.

Hur har det varit?

— Jag har haft två styrelseledamöter som har coachat mig all in sedan ett halvår tillbaka och jag tycker det har varit ett fantastiskt komplement att ha någon som har erfarenhet, vet vad de gör och vad man går igenom som företagare. Det blir annorlunda när du kan ha erfarna personer som hjälper dig och våra möten en gång i månaden och jag har kunnat ringa däremellan har gjort att det känts personligt.

Manal Zaghmouth berättar att hon startade sitt företag i mars 2020 och att företagsstarten, av förståeliga skäl, fick en rejäl uppförsbacke i och med pandemin. Men tack vare arbetet hon har gjort och stödet från skuggstyrelsen har hon nu, ett år senare, fått en flygande start och hon har växlat upp verksamheten både ekonomiskt och med antal nya kunder och uppdrag.

Vad har skuggstyrelseledamöterna kunnat bidra med på din företagsresa?

— De har hjälpt mig med allt, haha! Dels har de båda peppat mig hela tiden och sagt ”du klarar detta Manal” och det är så skönt att ha någon i sitt team. De har trott på mig och mitt koncept, frågat: hur har det gått den här månaden? Jag har skrivit upp alla problem och frågor som jag har inför våra möten och varje möte resulterade i en lista på saker och uppgifter jag skulle göra och tänka på till nästa gång vi sågs. Det har varit jag som tagit besluten men de har gett sina tips och rekommendationer och deras coachande har varit så viktigt i många situationer. Att tro på mig själv, ta ordentligt betalt men också väglett mig i hur jag kan driva mitt bolag på ett bra sätt.

Vad ser du fram emot framöver?

— Massor! Har fått ett stort uppdrag för en restauranginvigning i Malmö som jag förbereder för nu, men jag har också flera olika uppdrag och lanseringar på G för olika kunder som jag ser fram emot.

Vad vill du skicka med till andra företagare som är nyfikna på eller vill gå med i skuggstyrelseprogram som startar i höst?

Är man med i programmet ska man ta det på allvar och använda sig av all hjälp du får. Jag har känt till hundra procent att mina skuggstyrelseledamöter är en del av mitt team och under den här tiden har de lyft mig med positiv feedback och problemlösning. De såg vad potentialen var och vad vi kan utveckla och det fick jag helt kostnadsfritt vilket har gjort all skillnad för mig och mitt bolag! De gav mig precis det jag behövde och det är så värdefullt!

Sist men inte minst!

Håkan Stensson, seniorkonsult/egenföretagare på Ownership4, du har ju varit en av Manal Zaghmouth skuggstyrelseledamöter. Hur har din upplevelse varit av det här programmet?

— Det har varit så roligt! Både Manal och hennes företag har utvecklats så mycket under dessa månader och det har varit både fint och stimulerande att få följa med på den resan. Hon kom på de allra flesta lösningarna själv och vårt uppdrag har varit stötta henne i de olika processerna hon har gått igenom i sitt företag.

— Som företagare generellt är det lätt hänt att man drabbas av kan-själv-syndromet, inte minst när man stöter på motgångar, och det är precis det som är pluset med ett program som detta. Ingen kan allting själv och ju snabbare man fattar det och tar till sig andras kunskap desto bättre är det. Var inte rädd för att ta hjälp och stöd i ditt företag. En styrelse har man inte för att de ska hålla koll på dig – det ska vara ett stöd och hjälpa dig och verksamheten att utvecklas snabbare och växa på ett bättre sätt. 

Är du företagare och vill veta mer om vad det innebär att ha en skuggstyrelse eller ansöka till skuggstyrelseprogrammmet? Läs mer här: Vad du får med en skuggstyrelse