Att driva företag kan vara en både spännande och arbetsam resa. Inte minst om man har startat sin verksamhet själv. Så frågan är: när är det dags att expandera? Hur vet man att man är redo för att ta nästa steg oavsett om det gäller att anställa, testa nya marknader eller utöka sina tjänster?

När det skaver

Känner du att ni inte räcker till? Har ni mer att göra än vad ni hinner med? Har ni för liten yta att röra er på? Det är starka tecken på att det är dags att utöka det ni gör.

När möjligheten uppstår

Ibland är det inte alltid en själv som får bestämma när det är dags för att ta nästa steg utan det är andra omständigheter som avgör det. Kanske dyker en klockren medarbetare upp? En lokal blir ledig? Kunderna efterfrågar något nytt? Håll ögon och öron öppna, ibland blir det inte det du tror som kommer att växa till sig först.

Alla behöver vi bygga för framtiden

Hur framtiden kommer att se ut vet ingen med säkerhet men alla företagare behöver ändå försöka att göra uppskattningar på vad som kommer att hända för att kunna våra verksamheter ska vara relevanta även om fem, tio eller tjugo år.

Läs mer: Tips till dig som har en bra affärsidé

Precis som när man planterar om växter kan det underlätta om man ger sitt företag marginal att växa men också expanderar stegvis och så balanserat som möjligt. Bild: rawpixel from Pixabay

Vad ska man tänka på om man vill expandera sin verksamhet?

Ta hjälp av andra

Vem kan redan detta? Vem har gjort en liknande resa innan? Man måste inte göra eller komma på allting själv, försök i stället att ta hjälp av andra på vägen oavsett om det gäller rådgivning, mentorskap eller liknande.

Satsa med rätt ansträngning

Det finns olika typer av satsningar. Ibland kan det vara lägligt att smyga igång sin nya satsning och testa i små steg. Skapa en prototyp som testas i mindre omfattning eller om det är en expansion som man behöver satsa på med stor ansträngning och målmedvetenhet för att lyckas med.

Väx hållbart

Det är lätt att drabbas av växtvärk när man utvidgar sin verksamhet, ofta för att många saker ska göras på en och samma gång. En sak som kan underlätta är att prata om hur ni vill att ni ska ha det och arbeta när expansionen är på plats. Då kan det lättare att navigera sig igenom den ansträngande perioden – både för att ni har en vision om vart ni ska men också för att det blir lättare att komma fram om ni vet vart ni vill. Ett annat råd är att göra en riskbedömning. Vilka olika scenarios kan hända och vad skulle de få för effekter? Hur kan ni undvika dem eller, om de händer, lösa dem? Ni kommer aldrig att kunna planera för alla olika möjliga utfall men det kan hjälpa er att styra undan några av svårigheterna som kan komma på vägen.

Vad säger du som läser? Har du gjort en expansionsresa och kan dela dela med dig av några råd på vägen? Går du och funderar på om det är dags att expandera eller inte? Tveka inte att ta kontakt med oss om du vill eller behöver rådgivning på din företagsresa.