Förra året så körde vi för första gången sommarintervjuer med lokala företagare och eftersom det blev ett så uppskattat inslag bestämde vi oss såklart för att göra det igen! Först ut får vi träffa Erik Noreke från Offroadskolan i Lövestad.

Hej Erik, berätta om Offroadskolan!

− Hej! Offroadskolan är rätt så nytt. Idéen föddes för lite mer än ett år sedan när vi bestämde oss för att stänga vår butik i Lövestad på grund av pandemin och jag fick börja tänka: vad kan jag göra i stället? Så kom jag på att jag vill göra något med mitt fordon och all erfarenhet jag har av offroadkärning och efter mycket arbete med att få alla tillstånd på plats är Offroadskolan nu i gång med två stycken elevbilar och en instruktörsbil!

Så fint och stort grattis! Vad kan man lära sig hos er?

− Vi har lite olika koncept, det första är utbildningar där du får lära dig hur man kör i naturen på ett sätt som är säkert, naturvänligt och hållbart för både ditt fordon och marken och miljön. Det andra är naturupplevelsen som det är att köra offroad. Till exempel om man vill komma ut med familjen för en dag och gör på en guidad runda där du inte bara får lära dig grunderna i terrängkörning utan också komma ut i naturen här utanför Lövestad med fika ute i det gröna. Vi har otroligt vackra miljöer här omkring och detta kan också vara ett sätt som underlättar för rörelsehindrade att få komma ut i naturen!  

− Dessutom är det både roligt och bra att lära sig; hur man kör igenom en flod eller vattendrag? Hur kör man på sand eller i lera? Våra bilar är helt vanliga fyrhjulsdrivna bilar som har extra skydd och är lite anpassade för att köra terräng men det går fortfarande att använda dem som vanliga bilar. Så när jag ska till affären i Sjöbo tar jag en av utbildningsbilarna, haha.

Hur funkar det, får man köra offroad hur som helst sedan när man gått utbildningen hos er?

− Ja och nej. I Sverige är det inte lagligt att köra i terräng om det inte är i direkt jordbruks- eller skogbrukssyfte, däremot finns det några områden här som har tillstånd för terrängkörning. Däremot ute i världen finns det många platser där det finns officiella men dåligt underhållna vägar där du får köra fritt och där du kan ta dig till platser med de mest fantastiska utsikterna. Jag och min fru har bott i USA och där har de stora områden som är avsatta för terrängkörning där vi har gjort många olika utflykter. Vi har också kört i Norge och till och med kört bil till Island.

Vad har den häftigaste offroadupplevelsen du har haft?

− Det är svårt att välja! Tittar man på en hel resa är det Island, det var helt otroligt att köra i den terrängen, över lavabäddar och med fantastiska utsiktsplatser. Men det var också häftigt att vara ute i öknen i Kalifornien och köra på de här spåren som är gjorda för höga bilar med en bil som inte var det. En gång besökte vi en spökstad som var helt övergiven. Att få komma ut till områden man inte kan nå eller besöka annars är fantastiskt och det är sådana saker som är wow-upplevelser för livet!

Vad ser du fram emot framöver?

− Framöver, när pandemin är över, kommer vi också att anordna företagsevent, möhippor och svensexor och liknande event. Vi får hoppas att det blir redan till hösten men det märker vi. Utbildningar och naturupplevelser gör vi ju redan och det kommer vi att köra nu under hela sommaren. I höst lanserar vi också kurserna Grundläggande terrängkörning och Introduktion till lossdragning.