I slutet på mars samlade vi sju företagare och sju skuggstyrelseledamöter från sydöstra Skåne i Gamla Rådhuset i Ystad. Detta eftersom var dags för uppstarten av Skuggstyrelseprojektet som Innovationscenter och NyföretagarCentrum Ystad startar tillsammans.

Uppstarten för Skuggstyrelseprojektet

Projektets syfte är att företagarna ska få en egen skuggstyrelse som kan hjälpa dem med frågor inom affärsutveckling och tillväxt. Totalt ingår åtta företagare och tio styrelseledamöter.

− Vi vill hjälpa företag som står inför en tillväxtfas att få kunskap och verktyg att kunna göra det. Det var alldeles fantastiskt att se allt engagemang under kvällen. Vår speed-dating drog nästan över på tiden för att samtalen var så intressanta, säger Lotte Kolare från NyföretagarCentrum Ystad.

En av företagarna är Cia Wahlgren från Sockerdrömmar som står inför en intensiv högsäsong med rekordmånga bokningar av bröllopstårtor. Därför vill hon ha tips och råd för hur hennes verksamhet ska kunna utvecklas än mer framöver.

− Jag tror detta kan bli riktigt bra för här så hög kompetensnivå bland både företagen och ledamöterna. Och det är ju så viktigt att stötta varandra som företagare så jag tar med mig både nya samarbeten, kontakter och goda råd härifrån, säger Cia Wahlgren.

Företagarna Freja och Julia Lindskog från Systrarna Lindskogs Trädgård och Design är också med i Skuggstyrelseprojektet. Foto: Clara Löfvenhamn

Projektet pågår under 2019 och tanken är att företagarna och deras skuggstyrelser ska träffas regelbundet under året eftersom de kommer prata om olika utmaningar och möjligheter som företagarna står inför.

− Det finns så många olika kompetens och erfarenheter här på landsbygden. Nu skapar vi möjligheten till att alla dessa olika erfarenheter möts vilket är otroligt roligt. Vi hoppas att detta ska hjälpa våra lokala företagare att växa ännu mer, säger Helena Kurki från Innovationscenter för landsbygden.

Vad säger du som läser? Tror du att du hade kunnat ha nytta av att ha en skuggstyrelse som företagare?


Läs mer: Lokaltidningen i Ystad har skrivit om skuggstyrelseprojektet