Låt din idé bli till verklighet

Vi stöder dig på dina egna villkor och därför träffar du oss från Innovationscentret på en plats som du själv väljer.

Vi stärker dig som innovatör och entreprenör

Innovationscentret är ett nav och en mötesplats där vi har kunskap och information om vad som kan vara rätt väg för dig som innovatör och entreprenör på landsbygden.

Vi inspirerar och stärker entreprenörskap för att stödja dig och vi träffar dig på en plats som du själv väljer. Vi är flexibla och mobila för att det ska vara enkelt och praktiskt för dig.

Vårt mål är att var nära våra innovatörer. Vi är rörliga, kunniga, personliga och vi tillför energi för att du som innovatör ska känna att du kan verka även på landsbygden!

Så blir dina idéer till verklighet med oss som stöd i din innovationsprocess

Vi stärker, stödjer och slussar dig rätt

Vi möter, lyssnar av och skapar oss en bild av dig och ditt rådgivningsbehov. Samtidigt vill vi inspirera dig som innovatör. Därför erbjuder vi dig att gå med i olika grupper och att komma på olika aktiviteter som vi anordnar.

Vår kontakt resulterar ibland att vi slussar vidare till andra stödinstanser i eller utanför Sydöstra Skåne.

Vi behåller löpande kontakten och följer upp din utveckling som entreprenör. Kanske får du nya idéer under resans gång. Den framtidsinriktade loopen fortsätter då!

Vi inspirerar dig som innovatör
Vi utvecklar relationer för dig och förmedlar kunskap. Vi är ett nav och en mötesplats för olika nätverk och inte minst som arrangör av olika slags möten, forum och samtal som du kan ta del av.
Se här på vår hemsida eller på Facebook vilka aktiviteter som du kan ta del av
Våra innovatörers behov är grunden i vårt arbete och vi gör allt för att skapa möjligheter för dig genom olika nätverk och möten, både i grupp såväl som personliga dialogmöten.

Bli inspirerad på Innovation Camp

Välkommen till vårt Innovation Camp. En heldag där vi sammanför företag i samma bransch eller aktörer som är förenade av olika intressefrågor. Innovation Camp ger inspiration, kunskap och en diskussion om gemensamma utvecklingsfrågor. Håll utkik under aktuellt för att se var nästa Innovation Camp blir.

Välkommen på inspirerande föredrag

Följ vår Facebook-sida för att få tips om aktuella föredrag, möten och annan inspiration. Här bjuder vi på trendspaningar, kunskapsöverföring eller inspirerande case från framgångsrika innovativa företag på landsbygden. Allt med fokus på att stimulera ditt idéskapande.

Gå med i innovationsgrupper och nätverk

Lär känna andra innovatörer och entreprenörer. Vi är initiativtagare till grupper som till sin form är självorganiserande men med stöttning från oss. På detta sätt kan företag vara resurser och agera bollplank för varandra. Det här brukar vara mycket populärt, kontakta oss om du är intresserad av att vara med!

Kan ett dialogmöte vara något för dig?

Vi bjuder in personer som inte har naturliga gränsytor. Vi initierar även samarbeten där innovativa arbetssätt, produkter och tjänster kan testas i sin naturliga miljö inom kommunala verksamheter såväl som i andra sammanhang.

För idéer som inte passar in någonstans…

För innovativa idéer som inte passar in någonstans, det vill säga som inte har en naturlig arena eller ägare, där kan vi agera initiativtagare och uppstartsmotor. Kontakta oss om du har en sådan idé.

Entreprenörer som fått stöd av Innovationscentret

”Jag fick hjälp med att ta fram en prototyp”

Alaa Heinsvig tröttnade på att behöva köpa dyra Soda Streamflaskor, och uppfann en liten adapter för att kunna återanvända vanliga PET- flaskor istället.
– Det finns alldeles för mycket plast i världen som det är, säger Alaa. Det är både bättre och billigare att återanvända. Innovationscenter hjälpte mig hitta rätt personer för att ta fram en ordentlig prototyp, att bilda företaget och att få det på fötter. De har betytt väldigt mycket.

Alaa Heinsvig

Kasagul och Soda Easy

”Jag byggde upp återförsäljarnät”

Yvonne Belfrage är konditorn som öppnade ett litet marmeladkokeri och fick hjälp med att bygga upp ett återförsäljarnät över landet. Hon beskriver sig själv som en innovativ konstnärsmänniska som utmanar sina kunders smaklökar.
– När man startar något eget känner man sig lätt både liten och ensam, säger Yvonne. Innovationscenter hade tålamod med och svar på de hundratals frågorna man måste ta sig igenom, och Innovation Camp gjorde att jag nätverkade med andra småföretagare, både då och senare i den innovationsgrupp som bildades.

Yvonne Belfrage

Concoct Fabrique

”Vi utvärderade företagets affärsgrund”

Joakim Westesson är utvecklingschef på V-teknik Elektronik som tillverkar och bygger kundanpassad elektronik från grunden. Han tillskriver Innovationscenter en stor del i företagets framgång.
– Vi fick hjälp att utvärdera hela vår affärsgrund, säger Joakim. Och de ordnade mycket inför expansionen. Joakim beskriver samarbetet som en nätverksskapande ögonöppnare.
– Det är en styrka att vi företagare genom Innovationscentret tar hand om varandra. Att vi förstår att vi är kollegor snarare än konkurrenter. Det är ett nytt men viktigt synsätt, avslutar Joakim.

Joakim Westesson

V-Teknik Eletronik

Fler resurser som vi hjälper dig med, utan att förlora kontakten.

Här nedan ser du några kontaktytor som du kommer i kontakt med genom oss. Det kan vara på två håll – dels förmedlar vi kontakter till dem, men det kan också vara så dessa aktörer vill komma i kontakt med innovatörer som du.

Kommunernas näringslivsutvecklare Naturlig gränsyta för generell näringslivsutveckling och företagarfrågor.

Nyföretagarcentrum Din lokala samarbetspartner för helt nya affärsidéer som leder till nystartade företag.

Innovationssystemet i Skåne I innovationssystemet i Skåne finns många etablerade aktörer som vi har kontakt med. Dessa aktörer kan erbjuda fortsatt stöd, kunskap, fördjupning, resurser och nätverk för landsbygdsföretagare.

Regionala och nationella aktörer Region Skåne, Näringsdepartementet, Jordbruksverket och Tillväxtverket är exempel på viktiga regionala och nationella kontaktytor för att långsiktigt lyfta landsbygdsfrågor. Vi lotsar dig!

Vi hjälper dig att skapa testbäddar för din innovation

Hos oss har du möjlighet att skapa testmiljöer. Det gäller både för lokala företag med innovativa idéer såväl som externa innovatörer.

Våra testmiljöer och testbäddar kan finnas inom:

  • företag i kommunerna
  • grupperingar av företag i kommunerna
  • kommunernas olika förvaltningar.

Kontaktytor som kan vara intressant för dig kan vara högskolor och universitet som SLU Alnarp, myndigheter som Jordbruksverket, intresseorganisationer som LRF, andra kommuner och regioner eller företag på andra orter.

Vi förmedlar också kontakter ifrån inkubatorer runt om i Skåne då det kan finnas entreprenörer där som behöver testbäddar i lantlig eller småskalig miljö på landsbygden.

OM INNOVATIONSCENTER

Simrishamns kommun, Sjöbo kommun, Tomelilla kommun och Ystad kommun driver Innovationscenter för landsbygden i samverkan. Genom att stödja innovativa företagare vill vi bidra till att öka tillväxten på landsbygden. Vi stödjer landsbygdens egen växkraft.

SENASTE NYHETER

Nästa steg för kartan över livsmedelsinnovation

I vintras presenterade vi slutresultatet av den nationella kartläggning som vi varit med och arbetat med tillsammans med i projektet Gröna Kluster på uppdrag av Landsbygdsnätverket tillsammans med Agro Örebro. Nu är det dags att dela med oss av nästa steg för kartan...

Yvonne Boe: Det är så värt att vara med i det här nätverket!

Vi brukar intervjua några av de företagare som varit med i Skuggstyrelseprogrammet (i år kan du exempelvis läsa om Havsnära fiskrökeri) men i år ska vi också få träffa en av våra fantastiska skuggstyrelseledamöter! Närmare bestämt Yvonne Boe, som har en bakgrund som...

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

Håll dig uppdaterad om vad som händer på Innovationscenter för
landsbygden genom att gilla oss på Facebook!

© 2020 All innehåll upphovsrättsskyddat | Logga in