Inspirerande odlingsmetoder, var finns möjligheterna i ett cirkulärt tänk, resurseffektivitet och hur vi kan tillvara på restprodukter – Växande Möten #6 ringar in flera cirkulära teman med forskning och konkreta exempel från Skåne.

Under parollen Framtidens cirkulära lantbruk går vi från rest till resurs, från svinn till skatt. Vi börjar på hållbarhetsspåret med ett gårdsbesök på Krokstorps Gård där vi får en inblick i Conservation Agriculture, även kallat bevarande jordbruk. I möteslokalen gästar Niclas Östlund som definierar begreppet cirkularitet och hur det går att tänka och arbeta cirkulärt rent praktiskt, såväl idag som i framtiden. Efter inspirationsföreläsningarna följer en gemensam dialog om cirkulära möjligheter. Därefter befinner vi oss i (s)vinnarspåret med Olof Nyström som bland annat berättar broccoli, vars svinn och spill blivit till nya resurser som gynnar klimatet och öppnar för nya affärsmöjligheter.

Växande möten är för dig som är verksam inom lantbruk eller gröna näringar och vill bli än mer redo för vad framtiden kräver.

När? 15/6 kl. 16:00-19.00, OSA 7/6
Var? Vi ses på Krokstorp Gård 16.00 för ett gårdsbesök. Adress: Rausvägen 620, 253 53 Påarp. Växande mötet äger sedan rum på Sundspärlan i Helsingborg, cirka 10 minuter från Krokstorps Gård (egen transport).
Tema: Framtidens cirkulära lantbruk – Hur du kan tänka annorlunda och ta vara på resurser

Evenemanget är kostnadsfritt och mat ingår, anmäl eventuella allergier och preferenser vid anmälan.

<<ANMÄL DIG KOSTNADSFRITT HÄR>>

Växande Möten arrangeras av Innovationscenter för landsbygden tillsammans med LRF Skåne, SLU Partnerskap Alnarp och Region Skåne.

Våra inspiratörer

Gårdbesök: Krokstorps Gård med Martin Krokstorp
Jorden är vårt kapital – en välmående och välfungerande jord en grundförutsättning för att kunna driva jordbruk i generationer framöver. Det är en formulering som Martin Krokstorp lever efter. Sedan 2016 brukas jorden kring Krokstorps Gård enligt konceptet Conservation Agriculture, ett så kallat bevarande jordbruk. Under gårdsbesöket gör vi nedslag på fälten intill gården där Martin delger sina ”aha”-upplevelser, erfarenheter och vad det innebär rent praktisk att arbeta ”bevarande” med Conservation Agriculture. Kuriosa: Martin Krokstorp var först i Sverige att utses till ”Årets bonde”.

Olof Nyström – Packbridge

Livsmedelsnäringens rester kan öppna för nya affärsområden och minska avtrycket på miljö & klimat. Spill kan förvandlas till en skatt, det vet Olof Nyström på Packbridge som är involverad i etableringen av ett cirkulärt utvecklingscentrum. Vi kommer få koll på broccoli vars rester i form av blad och stjälkar blivit en uppskattad ”räddad” råvara som kommit till användning i såväl brödbak som i pulverform i såser och smaksättning av färsprodukter. Olof bjuder även på spaningar om grödor och restprodukter som kan bli intressanta i framtiden samt ingångar till hur du som lantbrukare kan arbeta praktiskt med restprodukter.

Niclas Östlund – Green Innovation Park
Hur definieras egentligen begreppet cirkularitet? Om jag har en resurs, vilka kan jag samarbeta med och vad finns det för affärsmodeller? Niclas Östlund från Green Innovation Park kommer för att svara på frågorna som många ställer sig inom lantbruk och gröna näringar. Vi får även ta del av forskningsrön (bland annat från SLU och Proteinfabriken) samt praktiska och inspirerande exempel. Green Innovation Park är en inkubator där akademi, näringsliv, entreprenörer och studenter samlas för att nätverka.

Konceptfilm

Nyfiken på konceptet Växande möten? Se vår konceptfilm:Växande Möten arrangeras av Innovationscenter för landsbygden tillsammans med LRF Skåne, SLU Partnerskap Alnarp och Region Skåne.